mapa pomniejsz powiększ

mapa pomniejsz powiększ

Muzeum Nadwiślańskie w Kazimierzu Dolnym » Lokalizacje » Oddział Przyrodniczy » Uszak bzowy / Z kazimierskiego zielnika

Logo MNKD Uszak bzowy / Z kazimierskiego zielnika

Grzybobranie kojarzy się nam głównie z jesienią i latem. Są jednak w naszym kraju grzyby, których owocniki możemy zbierać nawet zimą. Uszak bzowy (Auricularia auricula-judae), bo o nim mowa, owocnikuje przez cały rok. Wyrasta na starych, obumierających krzewach i drzewach, najczęściej na bzie czarnym, ale spotkać go również możemy na innych drzewach liściastych. Nazwa tego grzyba wiąże się z wyglądem owocnika, który przypomina małżowinę uszną. Jest on gładki, chrząstkowaty, miseczkowaty i nieregularnie pofałdowany w kolorze ciemnego brązu przez jasny brąz do szarego. Górna powierzchnia grzyba jest delikatnie zamszowa. Można spotkać się też z takimi nazwami jak ucho bzowe oraz ucho judaszowe. Przekaz podaje, że ta ostatnia związana jest ze śmiercią Judasza, który powiesił się na gałęzi dzikiego bzu. 

Ucho bzowe jest grzybem jadalnym i dopuszczonym do obrotu handlowego w Polsce. W naszej kuchni nie cieszy się dużą popularnością i zainteresowaniem. Jego owocniki nie posiadają żadnych walorów smakowych ani zapachowych. Czasami bywa dodawany do potraw i sałatek orientalnych. Natomiast, w Chinach i Japonii ucho bzowe jest cenionym składnikiem niezliczonej ilości dań. W krajach tych jest masowo uprawiane i nosi nazwę Mu lub Mun.

 

Grzyby te odgrywały i nadal odgrywają ważną rolę w medycynie Dalekiego Wschodu. Pierwsze wzmianki poświęcone zastosowaniu preparatów z ucha bzowego pochodzą z Chin, z okresu III wieku p.n.e. W Europie, jego lecznicze właściwości znane były już XVII wieku, kiedy to wykonywano z niego okłady przy stanach zapalnych oczu i czyrakach na ciele. W wieku XIX podjęto próby wytwarzania z niego maści i kremów kosmetycznych. 

 

Obecnie preparatów z ucha bzowego używa się przy objawach przeziębienia, krwawieniach, bólach zębów oraz brzucha. Wpływają kojąco i odżywczo na włosy oraz cerę. Pomagają leczyć nadciśnienie, przeciwdziałają kruchości naczyń krwionośnych, a także wzmacniają wydolność serca oraz rozrzedzają krew, co przeciwdziała tworzeniu się zatorów. Substancje zawarte w tych grzybach pochłaniają wolne rodniki, wzmacniają psychikę oraz odporność.

Małgorzata Sosik, Katarzyna Izydorczyk
fot. Marzena Puzio

Więcej informacji na temat miejscowej flory znajdziecie w naszym terenowym przewodniku po Kazimierskim Parku Krajobrazowym, który dostępny jest w sklepiku Oddziału Przyrodniczego (ul. Puławska 54) oraz w sklepie muzealnym w Gmachu Głównym (Rynek 19). 


Powrót
Opinie o stronieDodaj opinię

średnia ocen:

Ta strona nie ma jeszcze komentarzy
Twój podpis:
Treść opinii:
Twoja ocena: 1 2 3 4 5
Newsletter
Wpisz adres e-mail...
Muzealna Cafe
więcej
Logowanie

Biuletyn Informacji Publicznej © Muzeum Nadwiślańskie w Kazimierzu Dolnym - 2013.
Projekt i wykonanie - Freeline.
Ta strona korzysta z plików cookie. Używając tej strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami Twojej przeglądarki. Możesz dowiedzieć się więcej w jakim celu są używane oraz o zmianie ustawień przeglądarki. Kliknij tutaj »
zamknij
DNI I GODZINY OTWARCIA

Informujemy, że od dn. 20 listopada 2017 nieczynne będą dla zwiedzających (do odwołania) ekspozycje Oddziału Przyrodniczego, Domu Kuncewiczów, Kamienicy Celejowskaiej oraz Manufaktura Muzealna i Biblioteka.

Więcej

Wesprzyj naswsparcie muzeum

Nr konta: 57 1750 1107 0000 0000 2076 2519