mapa pomniejsz powiększ

mapa pomniejsz powiększ

Logo MNKD Rekonstrukcje in situ

Miło nam poinformować, że rekonstrukcja chaty, której pierwowzór z X wieku badaliśmy w Żmijowiskach w latach 2015-2016, dobiegła końca. Dodać trzeba, że była to rekonstrukcja szczególna, określana w archeologicznym slangu terminem in situ, czyli dokładnie w miejscu odkrycia i oryginalnie zachowanym układzie.

Rekonstrukcje podzielone zostały na trzy etapy. O dwóch pierwszych wspominaliśmy już w poprzednich artykułach, opisujących odtworzenia w roku ubiegłym samej chaty oraz rozpoczętej podczas tegorocznych majowych Spotkań z Archeologią budowy rekonstrukcji kuchennego pieca. Aura pierwszej połowy maja z uwagi na chłody i wilgoć nie sprzyjała temu przedsięwzięciu, ale jej radykalna zmiana na wręcz letnią pod koniec drugiej dekady miesiąca pozwoliła na zakończenie wznoszenia tej gliniano-kamiennej konstrukcji. Teraz pozostaje tylko jej powolne, kilkukrotne wypalenie i nasza chata zyska sprawny kuchenny piec, odpowiadający kształtem, wielkością i usytuowaniem swojemu archeologicznemu pierwowzorowi. O jego właściwościach funkcjonalnych przekonamy się podczas letnich Warsztatów Archeologii Doświadczalnej.

Ostatnim – wcześniej nieplanowanym, ale bardzo efektownym – etapem rekonstrukcji in situ było odtworzenie odkrytej w chacie ofiary zakładzinowej w postaci glinianego naczynia wkopanego w grunt pod glinianą podłogą domostwa. Do realizacji tego elementu rekonstrukcji zachęciły nas wyniki analiz archeobotanicznych zawartości garnka. Zachowane w nim makroszczątki roślin, zarówno uprawnych jak i dziko rosnących gatunków jadalnych, pozwoliły na snucie domysłów, co nasi przodkowie złożyli w ofierze domowym bóstwom. Była to zapewne polewka ugotowana na bazie roślin zebranych na łące: głównie komosy białej – „lebiody” oraz szczawiu i rdestu, zagęszczona kaszą jaglaną i jęczmienną, z dodatkiem soczewicy, doprawiona do smaku miętą polną i przytulią. Biorąc pod uwagę sezonowy model słowiańskiego jadłospisu skład tej potrawy sugeruje, że mogła być ona przyrządzona późną wiosną, najdalej wczesnym latem.

Dlatego najlepszym momentem na realizację tego etapu rekonstrukcji były organizowane 20 maja 2017 Dni Otwarte Funduszy Europejskich. Goście tej imprezy mogli obserwować, jak Hanna Lis – współautorka książki „Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków” zbiera wokół Grodziska Żmijowiska odpowiednie rośliny, a następnie w glinianym garnku na ognisku gotuje polewkę o składzie zgodnym z wynikami analiz. Niestety, wśród gości nie było odważnych do spróbowania smaku tej wyjątkowej potrawy – niech żałują: miała naprawdę bardzo dobry, oryginalny smak. Następnie polewkę przelano do repliki glinianego garnka z X wieku, przyniesiono do chaty i umieszczona w zagłębieniu pod polepą podłogi, w miejscu oryginalnego znaleziska. Po jej „rytualnym” skropieniu miodem pitnym – niemal nieodłącznym trunkiem w słowiańskich obrzędach – naczynie zostało przykryte warstwą gliny. Tak oto nasze rekonstrukcje in situ związane z odkryciem wczesnośredniowiecznej chaty w Żmijowiskach dobiegły końca.


Powrót
Opinie o stronieDodaj opinię

średnia ocen:

Ta strona nie ma jeszcze komentarzy
Twój podpis:
Treść opinii:
Twoja ocena: 1 2 3 4 5
Newsletter
Wpisz adres e-mail...
Muzealna Cafe
więcej
Logowanie

Biuletyn Informacji Publicznej © Muzeum Nadwiślańskie w Kazimierzu Dolnym - 2013.
Projekt i wykonanie - Freeline.
Ta strona korzysta z plików cookie. Używając tej strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami Twojej przeglądarki. Możesz dowiedzieć się więcej w jakim celu są używane oraz o zmianie ustawień przeglądarki. Kliknij tutaj »
zamknij
WYSTAWA MALARSTWA TADEUSZA CHYŁY / do 1 października

Zapraszamy do Galerii Wystaw Czasowych na największą jak do tej pory prezentajcę twórczości malarskiej Tadeusza Chyły (1933-2014), znanego piosenkarza, satyryka i aktora.

Więcej

Wesprzyj naswsparcie muzeum

Nr konta: 57 1750 1107 0000 0000 2076 2519