mapa pomniejsz powiększ

mapa pomniejsz powiększ

Lubelskie

Logo MNKD Ostrygojad

Ostrygojad


Fot. Rafał Siek

Jednym z ptaków, którego możemy obejrzeć z bliska w Oddziale Przyrodniczym, jest  ostrygojad. Łacińska nazwa haematopus pochodzi od greckich słów krew i stopa i odnosi się do intensywnie czerwonego koloru nóg tego ptaka.

W naszym kraju jest on oryginalnym i rzadkim ptakiem. Typowym środowiskiem jego życia są wybrzeża mórz. Bardzo rzadko, można zobaczyć go również w głębi lądu. I to właśnie w dolinie Wisły, w okolicach Kazimierza, gniazduje kilka par tych niezwykłych ptaków. Wielkością możemy porównać go do gołębia, wyróżnia go eleganckie czarno-białe upierzenie oraz intensywnie czerwonopomarańczowe nogi i dziób oraz czerwone oczy. Jak wskazuje nazwa, pokarmem ostrygojadów są małe małże, ślimaki, skorupiaki, owady i ich larwy, skąposzczety czy kijanki. Na wiślanych wyspach gniazduje w koloniach mew i rybitw, korzystając z ich pomocy przy ochronie przed drapieżnikami.

Jego gniazdo to niczym nie wyścielony dołek w piasku, do którego samica składa 2-4 jaja. Oboje rodziców wysiaduje jaja na zmianę przez ok 24-27 dni. Ptaki te są zagniazdownikami, więc pisklęta zaraz po wykluciu samodzielnie szukają pożywienia. Dorosłe ptaki są przy gnieździe bardzo ostrożne i, podobnie jak sieweczki, na widok drapieżnika odwodzą go od gniazda udając zranienie. Pisklęta zdolność latania uzyskują po ok. 32-35 dniach od wyklucia, ale samodzielne stają się dopiero jesienią. Dość długi jest czas potrzebny ostrygojadom do osiągnięcia dojrzałości płciowej: samce potrzebują 4 lat, a samice 3.

Ostrygojady to ptaki wędrowne, odlatują od nas na zimę do zachodniej Europy. Żyją długo – najstarsze zaobrączkowane ptaki miały 40 lat.


Powrót
Opinie o stronieDodaj opinię

średnia ocen:

Ta strona nie ma jeszcze komentarzy
Twój podpis:
Treść opinii:
Twoja ocena: 1 2 3 4 5
Newsletter
Wpisz adres e-mail...
Muzealna Cafe
więcej
Logowanie

Biuletyn Informacji Publicznej © Muzeum Nadwiślańskie w Kazimierzu Dolnym - 2013.
Projekt i wykonanie - Freeline.
Ta strona korzysta z plików cookie. Używając tej strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami Twojej przeglądarki. Możesz dowiedzieć się więcej w jakim celu są używane oraz o zmianie ustawień przeglądarki. Kliknij tutaj »
zamknij
DNI I GODZINY OTWARCIA

Informujemy, że od dn. 20 listopada 2017 nieczynne będą dla zwiedzających (do odwołania) ekspozycje Oddziału Przyrodniczego, Kamienicy Celejowskaiej oraz Manufaktura Muzealna i Biblioteka.

 

Więcej

Wesprzyj naswsparcie muzeum

Nr konta: 57 1750 1107 0000 0000 2076 2519