mapa pomniejsz powiększ

mapa pomniejsz powiększ

Muzeum Nadwiślańskie w Kazimierzu Dolnym » Lokalizacje » Oddział Przyrodniczy » Jesień na kserotermach / Z kazimierskiego zielnika

Logo MNKD Jesień na kserotermach / Z kazimierskiego zielnika

Zaczął się wrzesień, ale nadchodzącą jesień w przyrodzie dało się zauważyć już pod koniec wakacji. Po dość ciepłym i wilgotnym lecie wiele roślin w naszych ogrodach jak i tych dziko rosnących wydaję owoce. Dziś polecamy Państwa uwadze niezwykle barwne krzewy występujące na kserotermach. Podczas spaceru na pobliską Albrechtówke możemy zachwycić się nie tylko krajobrazem. 

 
Kalina koralowa, fot. Małgorzata Sosik 

Jedną z owocujących właśnie roślin jest kalina koralowa (Viburnum opulus L.). Krzew ten zajmował ważną pozycję w wierzeniach Słowian, był on symbolem miłości, niewinności, młodości i piękna. Sadzono ją często na grobach młodych ludzi, co miało informować o czystości duszy zmarłego. Motyw kaliny często pojawiał się w pieśniach i wierszach ludowych. 

 
Róża, fot. Małgorzata Sosik 

Inną rośliną, która zajmuje szczególne miejsce zarówno w sztuce współczesnej jak i w kulturze ludowej jest róża. W naszej okolicy występuje kilka gatunków należących do tego samego rodzaju. W mitologii Słowian był to kwiat szczególnie ulubiony przez zmysłowa boginię Dziewannę. Róża była również symbolem miłości, ale w przeciwieństwie do kaliny, miłość taka była naznaczona erotyzmem, bądź ze względu na charakterystyczne kolce, jakimiś przeszkodami czy cierpieniem. W pieśniach róża wiązała się często z miłością przerwaną przez śmierć któregoś z kochanków, lub wojnę. 

 
Berberys, fot. Marzena Puzio 

Berberys pospolity (Berberis vulgaris L.)  to kolejna z owocujących właśnie roślin jaka spotkamy podczas spaceru po obrzeżach Kazimierza. Podobnie jak opisywane wcześniej rośliny berberys wykazuje właściwości lecznicze i wykorzystywany był już w starożytnym Babilonie i Indiach. Z owoców berberysu można wytwarzać bogate w witaminy i sole mineralne soki, syropy, dżemy, konfitury i marmolady. Takie przetwory podniosą naszą odporność, przyniosą ulgę w katarze i pomogą leczyć krwawienia z nosa. 

 
Jałowiec, fot. Małgorzata Sosik 

Zastosowanie w kuchni znajdują również szyszkojagody innego krzewu, które właśnie dojrzewają. Mowa o jałowcu pospolitym (Juniperus communis L.). Ze względu na korzenny, żywiczny i gorzkawy smak oraz balsamiczny aromat, pozyskiwana przyprawa znajduje szerokie zastosowanie w przyprawianiu mięs czy ciężkostrawnych sosów. Nie sposób nie wspomnieć o roli, jaką odgrywa jałowiec przy produkcji ginu czy piwa ważonego w niektórych regionach Polski i świata.
Oprócz opisanych roślin, na jesiennym spacerze odnajdziemy owoce śliwy tarniny (Prunus spinosa L.), ligustra pospolitego (Ligustrum vulgare L.) czy derenia świdwy (Cornus sanguinea L.)
 
Małgorzata Sosik
 
Więcej informacji na temat miejscowej flory znajdziecie w naszym terenowym przewodniku po Kazimierskim Parku Krajobrazowym (promocja@mnkd.pl)


Powrót
Opinie o stronieDodaj opinię

średnia ocen:

Ta strona nie ma jeszcze komentarzy
Twój podpis:
Treść opinii:
Twoja ocena: 1 2 3 4 5
Newsletter
Wpisz adres e-mail...
Muzealna Cafe
więcej
Logowanie

Biuletyn Informacji Publicznej © Muzeum Nadwiślańskie w Kazimierzu Dolnym - 2013.
Projekt i wykonanie - Freeline.
Ta strona korzysta z plików cookie. Używając tej strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami Twojej przeglądarki. Możesz dowiedzieć się więcej w jakim celu są używane oraz o zmianie ustawień przeglądarki. Kliknij tutaj »
zamknij
DNI I GODZINY OTWARCIA

Informujemy, że od dn. 20 listopada 2017 nieczynne będą dla zwiedzających (do odwołania) ekspozycje Oddziału Przyrodniczego, Domu Kuncewiczów, Kamienicy Celejowskaiej oraz Manufaktura Muzealna i Biblioteka.

Więcej

Wesprzyj naswsparcie muzeum

Nr konta: 57 1750 1107 0000 0000 2076 2519